انشا درباره کوه به کوه نمیرسه ولی آدم به آدم میرسه

انشا درباره ضرب المثل کوه به کوه نمیرسه ولی آدم به آدم میرسه

در این مطلب یک انشا در مورد ضرب المثل کوه به کوه نمیرسه ولی آدم به آدم میرسه با مقدمه، بدنه و نتیجه گیری برای شما آماده کرده‌ایم. امیدواریم این مطلب در ارائه ایده های مناسب نگارش به شما کمک کند.

انشا در مورد ضرب المثل کوه به کوه نمیرسه ولی آدم به آدم میرسه

مقدمه انشا

کوه به کوه نمیرسه ولی آدم به آدم میرسه یکی از ضرب المثل‌های معروف و پرکاربرد در زبان فارسی است. این ضرب المثل به معنای آنست که هر کار ناشایستی در حق دیگران انجام می‌دهیم، در نهایت روزی با آن‌ها روبرو می‌شویم و باید پاسخگوی رفتار خود باشیم.

بدنه انشا درباره کوه به کوه نمی رسد ولی آدم به آدم می رسد

ضرب المثل کوه به کوه نمی‌رسد ولی آدم به آدم می‌رسد نشان می‌دهد انسان‌ها نسبت به یکدیگر مسئول هستند و نمی‌توانند از نتیجه اعمال خود فرار کنند. این ضرب المثل به ما یادآوری می‌کند که باید در رفتارمان با دیگران انصاف و عدالت را رعایت کنیم و به هیچ کس ظلم و بدی نکنیم.

کاربرد و معنی این ضرب المثل

معمولا اگر کسی در حق ما بدی کند یا در کاری که از دستش برمی‌آید به ما کمکی نکند و رفتار نامناسبی با ما داشته باشد ضرب المثل کوه به کوه نمی رسد ولی آدم به آدم می رسد در مورد او قابل استفاده است. به این معنی که بالاخره روزی می‌آید که دوباره با هم روبرو شویم و این بار او به ما نیاز داشته باشد یا اینکه روزی می‌آید که باید به خاطر این رفتار خود پاسخگو باشد.

باید بدانیم هر عملی نتیجه و عکس العملی دارد. اگر ما در حق فرد دیگری بدی کنیم روزی در این جهان یا در جهان دیگر با او روبرو می‌شویم و پاسخ رفتار یا عمل ناپسند خود را دریافت خواهیم کرد. حتی ممکن است روزی همان فرد در حق ما رفتار ناپسندمان را تلافی کند.

ضرب المثل کوه به کوه نمی‌رسد اما آدم به آدم می‌رسد هم می‌تواند کاربرد مثبت داشته باشد و هم کاربرد منفی. برای مثال ما می‌توانیم با استفاده از این ضرب المثل در زمان مناسب، نه تنها کلام خود را زیباتر کنیم بلکه رفتار بد یا ظلم دیگران را به آن‌ها گوشزد کنیم و از آن‌ها بخواهیم رفتارشان را اصلاح کنند.

اما گاهی اوقات با بیان این ضرب المثل فردی که در حق ما بدی کرده را خطاب قرار می‌دهیم و منظورمان اینست که بالاخره روزی خواهد رسید که از او انتقام بگیریم. چنین رفتاری، معمولا یک رفتار پسندیده نیست. برعکس بهتر است ما با گذشت، چنین افرادی را از رفتارشان پشیمان کنیم؛ نه اینکه با انتقام، آتش دشمنی بین خودمان را شعله‌ورتر کنیم.

خاطره درباره ضرب المثل کوه به کوه نمی رسد ولی آدم به آدم می رسد

من خاطره جالبی دارم که یکی از کاربردهای این ضرب المثل معروف را نشان می‌دهد. یک روز بخشی از درس را درست متوجه نشده بودم. از دوستم خواستم به من کمک کند تا درس را بهتر یاد بگیرم. اما دوستم به من گفت: من وقت ندارم و اینکه تو دَرست را یاد نگرفته‌ای به من ربطی ندارد. من آن روز از این رفتار دوستم خیلی ناراحت شدم. در آن موقع می‌توانستم از ضرب المثل کوه به کوه نمیرسه ولی آدم به آدم میرسه استفاده کنم.

آن ماجرا گذشت و تا مدتی دوستی ما به هم خورده بود. تا اینکه موقع یکی از امتحانات، همان دوستم فراموش کرده بود برای امتحان خودکار بیاورد. من که متوجه این موضوع شدم و خودکار اضافی هم داشتم آن را به دوستم دادم. دوستم با خوشحالی خودکار را قبول کرد. او متوجه اشتباهش شد و از من معذرت خواهی کرد. من به راحتی می‌توانستم رفتار دوستم را تلافی کنم و به او بگویم خودش باید مراقب بود و خودکارش را فراموش نمی‌کرد. اما با این کار نه تنها دوستم متوجه اشتباهش نمی‌شد بلکه من هم کار او را با یک رفتار اشتباه تلافی کرده بودم و ممکن بود برای همیشه دوستی ما از بین برود.

بسیاری از ضرب المثل های شیرین فارسی داستانی دارند که آن داستان را ریشه پیدایش ضرب المثل می‌دانیم. در ادامه با داستان ضرب المثل کوه به کوه نمیرسه ولی آدم به آدم میرسه آشنا می‌شوید:

داستان ضرب المثل کوه به کوه نمیرسه ولی آدم به آدم میرسه

روزی روزگاری دو آبادی سرسبز در کنار کوهی بودند که یکی از آن‌ها به خاطر موقعیتش روستای بالاکوه و دیگری روستای پایین کوه نامیده می‌شد. آب چشمه ای که از کوه جاری می‌شد ابتدا از بالاکوه می‌گذشت و سپس به پایین کوه می‌رسید و به این ترتیب هر دو آبادی از آب شیرین چشمه بهره مند می‌شدند.

تا اینکه روزی ارباب بالاکوه تصمیم می‌گیرد آب را به روی مردم پایین کوه ببندد و به این ترتیب آن‌ها را به اطاعت از خود مجبور کند. مردم پایین کوه که از این ماجرا باخبر شدند همراه با ارباب خود به بالاکوه رفتند و از ارباب بالاکوه خواستند آب را باز کند. اما ارباب بالاکوه به آن‌ها گفت تنها در صورتی که اهالی پایین کوه قبول کنند رعیت او باشند آب را به روی آن‌ها باز خواهد کرد و به کنایه گفت: این دو کوه (منظور دو واژه کوه در نام آبادی‌های بالاکوه و پایین کوه است) هرگز به هم نمی‌رسند و پایین کوه باید از بالاکوه اطلاعت کند وگرنه آب به آن‌ها نمی‌رسد.

اهالی پایین کوه پیشنهاد ظالمانه ارباب بالاکوه را نپذیرفتند. تا اینکه فکری به ذهن اهالی پایین کوه رسید. ارباب پایین کوه با کمک اهالی تعدادی قنات در آبادی خود حفر کردند و به این ترتیب مردم پایین کوه دوباره به آب شیرین دست پیدا کردند. اما حفر آن همه قنات به تدریج باعث شد چشمه بالاکوه خشک شود.

حالا نوبت ارباب و اهالی بالاکوه بود که برای التماس راهی پایین کوه شوند. آن‌ها از ارباب پایین کوه خواستند کاری کند تا آب به چشمه بالاکوه برگردد. ارباب پایین کوه لبخندی زد و خطاب به ارباب بالاکوه گفت: همانطور که خودت گفتی درست است کوه به کوه نمی‌رسد ولی فراموش نکن آدم به آدم می‌رسد.

معادل انگلیسی ضرب المثل

ضرب المثل کوه به کوه نمی رسد اما آدم به آدم می رسد تقریبا معادل با ضرب المثل Men may meet, but mountains never greet در زبان انگلیسی است. معنی این عبارت آنست که انسان‌ها ممکن است یکدیگر را ملاقات کنند اما کوه ها هرگز به هم سلام نمی‌کنند (یا به هم نمی‌رسند).

ما می‌توانیم مفهوم این ضرب المثل انگلیسی را علاوه بر معنایی که برای ضرب المثل فارسی گفتیم به شکل دیگری نیز بیان کنیم. به این معنا که انسان ها برخلاف کوه ها و موجودات بی‌جان می‌توانند با مهربانی و محبت یا گفتگو کردن راهی برای حل مشکلات میان خود یا حل مشکلات دیگران و همینطور نزدیک‌تر شدن به یکدیگر پیدا کنند.

نتیجه گیری انشا

ضرب المثل کوه به کوه نمی‌رسه ولی آدم به آدم می‌رسه یکی از ضرب المثل های پرکاربرد در زبان فارسی است. از این ضرب المثل معمولا در مواقعی استفاده می‌شود که فردی به فرد دیگری ظلم و بدی کند و بخواهیم به او یادآوری کنیم بالاخره روزی می‌رسد که باید پاسخگوی این رفتار خود باشد. این انشا در مورد ضرب المثل کوه به کوه نمیرسه ولی آدم به آدم میرسه بود. امیدوارم از انشای من لذت برده باشید.


توجه: انشاهای منتشر شده در سایت قصه دون (از جمله انشا در مورد کوه به کوه نمیرسه ولی آدم به آدم میرسه)، صرفا برای ارائه ایده انشانویسی و بهبود نوشتار است. ما به هیچ وجه کپی‌برداری و استفاده مستقیم از انشا و محتوای این مطالب برای تکالیف درسی را پیشنهاد نمی‌کنیم.

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *